kul kalender ikon HVID
Du kan også finde Kultur:Køges nyhedsbreve om alt hvad der sker i Køgeområdet på Facebook
Ja, nu skal du høre!
Planten hør har været en vigtig plante gennem tiderne til fremstilling af hørtekstiler her i Danmark, længe før ulden kom hertil fra varmere lande.
Planten skal igennem flere bearbejdningsprocesser, før lange hørfibre kan spindes til tråd: Den udvoksede hørplante trækkes op af jorden og lægges til tørre.
Derefter lægges stråene i vand, så en forrådnelse kan gå i gang. Den standses, når de limstoffer, der kitter staven fast i strået, er nedbrudt. Ny tørring.
Vær selv med til næste del af processenDen videre forarbejdning sker på Lundekrog, gæster kan få lov til at være med nu.Barken skal bankes af, det hedder at bryde. Dernæst trækkes stængelstykkerne af med et træsværd – en skætte.
Sluttelig redes de lange hørfibre gennem heglen, først den grove, så en der er tættere og sidst gennem den tætteste. De lange gyldne fibre kan nu spindes til tråd.
Fra sejl til duge og sengelinnedEn omstændelig proces som var kendt i vikingetiden, og den vævede tråd var forudsætningen for vævningen af de store sejl, som vikingeskibene sejlede med til Amerika. Vævede hørduge blev også brugt indendørs til duge og sengelinned.
Alt det her demonstrerer Det rullende Hørværksted fra Køng, der gæster Lundekrog søndag den 13. juli 2025 fra kl. 11 til 17.
Tillige sidder Lone Nielsen og fortæller mere om tekstilers anvendelige nødvendighed i det kolde nord.
Selve museet er selvfølgelig også åbent, som det altid er hver lørdag og søndag kl. 11-17.